Stari Egipčani so razvili poštne storitve, ki segajo 2000 let pred našim štetjem in je najstarejši poštni sistem na svetu. Glavni način prevoza je bil skozi reko Nil. Pisma so bila položena v škatlo v spremstvu stražarjev. Takrat so bile poštne storitve izključno za faraone. V poštnem muzeju so razstavljena sporočila med Amenhotepom IV in Ehnatonom (Tutankamonov oče), v katerih naj bi se medsebojno obveščala o političnem dogajanju. Z razvojem načinov prevoza se je razvijala tudi služba za dostavo po pošti. V Ptolemejski dobi, 305 pred našim štetjem, je bil uveden nov način prevoza. Prevozniki bi sporočila pošiljali s pomočjo konj. V tem obdobju je bila tudi najzgodnejša dokumentacija o tem, kar je danes znano kot “hitra pošta” in “običajna pošta”. Storitve hitre pošte so bile izključno za državne uradnike in vladarje, slednje pa je uporabljala širša javnost, poštar pa jih je dostavljal na oslu ali muli.

V Evropi imamo najstarejšo dokumentirano pošto, v relief vklesano poštno konjsko vprega s kočijo iz časa Rimljanov iz Viruna, ki ga še danes lahko občudujemo na pročelju cerkve Marijinega vnebovzetja v kraju Gospa Sveta (Maria Saal) na Gosposvetskem polju na Koroškem v Avstriji.

Na današnji dan, na obletnico ustanovitve Svetovne poštne zveze (Universal post union), leta 1874 v Bernu v Švici, vsakega 9. oktobra slavimo Svetovni dan pošte. Namen Svetovnega dneva pošte je osveščati javnost o vlogi poštnega sektorja v vsakdanjem življenju ljudi in podjetij ter o njegovem prispevku k družbenemu in gospodarskemu razvoju držav.

(Skupno 64 obiskov, današnjih obiskov 1)