je danes, 17. novembra ob štirih zjutraj po srednjeevropskem času (16. novembra ob 23. uri po vzhodnoameriškem času) iz Kennedy Space Centra na Floridi NASA izstrelila raketoplan SpaceX Falkon-9 z mednarodno štiričlansko posadko vesolskega plovila “Crew Dragon” na Mednarodno vesoljsko postajo, ki kroži v nizkozemeljski orbiti trenutno 360 km nad morsko gladino s hitrostjo 27.600 kilometrov na uro.

Danes na vesoljsko postajo z orbitalno hitrostjo 92 minut, ki je v izmenah naseljena z astronavti že od 2. novembra 2000, tokrat v vesoljski ladji Crew Dragon potujejo trije astronavti vesoljske raziskovalne agencije NASA in en astronavt japonske vesoljske raziskovalne agencije JAXA: poveljnik vesoljske ladje Michael S. Hopkins, odgovoren za vse faze leta, od izstrelitve do ponovnega vstopa, pilot in drugi poveljnik ladje Viktor J. Glover, letalska inženirka, koordinatorka med poveljnikom in pilotom, strokovnjakinja za nadzor vozila med fazami dinamične izstrelitve Shannon Walker in veteran dveh vesoljskih poletov Soichi Noguchi, ki bo postal dolgotrajni član posadke na vesoljski postaji in se ga spomnemo kot prvega japonskega astronavta, ki se je prosto sprehodil po vesolju izven vesoljske postaje.

Po dobrih dveh urah od izstrelitve in po več kot petih urah nepremičnega sedenja v majhnem plovilu, so se astronavti z vesoljsko ladjo Crew Dragon vsidrali na vesoljsko postajo, kjer so jih slovesno pričakali tamkajšnji začasni prebivalci, astronavti: Kathleen Rubins, Sergej Rižikov in Sergej Kud-Sverčkov.

(Skupno 9 obiskov, današnjih obiskov 1)