8. maja 2013 je na Hribarjevem nabrežju v središču Ljubljane potekala sklepna prireditev Evropska vas.

Učenci naše šole so tekom leta raziskovali in proučevali evropsko državo Nizozemsko, njene geografske značilnosti in posebnosti, kulturo, arhitekturo, cvetličarstvo, šport, umetnost, znanost in tehniko.

Evropska vas 8.5.2013 006 2

Galerija slik

Učenci 1. triade podaljšanega bivanja so s spodbudami mentoric učiteljic podaljšanega bivanja Barbare Vatovec, Barbare Pavlič, Darje Gospodarič, Nataše Šober Novak, Mojce Sečkar ustvarili na stotine tulipanov v različnih likovnih tehnikah, oblikovali tipična nizozemska mesteca v dveh in v treh dimenzijah, zmodelirali stare mline na veter, oblikovali »lesene« cokle iz gnetljivega materiala in jih poslikali.  Učiteljice podaljšanega bivanja četrtih in petih razredov Živa Battelino, Rasima Begić in Urška Konjajeva so izdelali sto slovensko-nizozemskih slovarčkov. Učenci so se z učiteljicama Mojco Sečkar in Blanko Skodlar naučili tudi nizozemski ples, s profesorico Vesno Ristovo Petrovo pa se naučili zapeti dve nizozemski pesmi.

Spoznavanje države Nizozemske je potekalo dlje časa. Učenci so tudi s pomočjo tiskanih in elektronskih gradiv spoznavali državo Nizozemsko. Učiteljica Kristina Dovč je izdelala predstavitev Nizozemske, prav tako je učiteljica Nataša Šober Novak v sodelovanju z učiteljico Živo Battelino izdelala obsežno predstavitev države Nizozemske v »Powerpointu«, ki smo si ga  skupaj z otroki večkrat ogledali.

Učenci višjih razredov so pod mentorstvom učiteljice Mojce Novak izdelali številne lične plakate. Učiteljica Sabina Mattersdorfer je učence spodbudila k reproduciranju slik v tehniki akril na platnu svetovno znanega slikarja Van Gogha, k izdelovanju lesenih mlinov na veter in glinenih ploščic z motivi Nizozemskih motivov. Mentor Damjan Košir se je z učenci polotil tipične nizozemske vasi iz papirja in spodbudil učence v primerjalne raziskave tehničnih pripomočkov in vozil. Učiteljica Bojana Tavčar je s skupino učencev spekla tradicionalne nizozemske Speculas piškote.

Na sklepni prireditvi so bili vsi likovni izdelki razstavljeni na naši stojnici, piškoti pa so jo še dodatno zasladili. Učiteljica Živa Battelino je pritegnila prijatelje iz Nizozemske k donaciji različnih oranžnih predmetov, ki tradicionalno spremljajo kraljičin oziroma kraljev rojstni dan ter se na sklepni prireditvi z mimoidočimi pogovarjala v tekoči nizozemščini. Pevski zbor je pod mentorstvom učiteljice Vesne Ristove Petrove ob kitarski spremljavi učenca Filipa Mramorja zapel, plesna skupina pa pod mentorstvom učiteljice Blanke Skodlar zaplesala. Učenke Majda Midžan, Nataša Gavrilović in Ajneja Mustafić so sooblikovale razstavni prostor in animirale obiskovalce stojnice.

Zahvaljujem se vsem sodelujočim mentorjem in učencem, ravnateljici Simoni Kralj in njeni pomočnici Julijani Kranjčec za vso podporo. Zahvaljujem se tudi za tehnično podporo računalničarki Kristini Dovč, poslovni sekretarki Rjabini, kuharici Jadranki in hišniku Dušanu.

Projekt Evropska vas je zažarel je v vsej svoji barvitosti.

Vabim vas na osrednjo razstavo v 1. avli naše šole in na razstave otroških likovnih izdelkov v hodnike v prizidku ter da si ogledate fotografije  na naši spletni strani.

Koordinatorka za Evropsko vas OŠ Jožeta Moškriča

Ana-Urška Konjajeva

{wmv}EV2013079{/wmv}

{wmv}EV2013080{/wmv}

{wmv}EV2013081{/wmv}

 

 

(Skupno 187 obiskov, današnjih obiskov 1)