Vsak devtošolec vé, da je Isaac Newton odkril gravitacijo, da je Charles Darwin odkril evolucijo in da je Albert Einstein odkril relativnost časa. A nihče se ne vpraša, od kod vemo iz česa je vesolje, iz česa je naše Sonce? Učbeniki preporsto navajajo, da je najbolj raširjen atom v vesolju vodik, ne navajajo pa, kdo je avtor odkritja. V nekaterih knjigah se pojavlja ime Henry Norris Russel kot tisti, ki je odkril iz česa je sestavljeno vesolje. A temu ni tako.

Cecilia Payne (poročena Gasposchkin) je v Veliki Britaniji rojena ameriška astronomka in astrofizičarka, ki je v svoji doktorski disertaciji leta 1925 razvila tezo, da so zvezde sestavljene predvsem iz vodika in helija. Njeno revolucionarno odkritje in prelomni zaključek je bil seveda sprva zavrnjen, ker je bil v nasprotju s takratnim znanstvenim védenjem, ki je zagovarjalo, da med Soncem in planetom Zemljo ni bistvenih elementalnih razlik, kot je trdil Russel, ki je odkritje Cecilie Payne štiri leta tiščal v ozadju (onemogočal ji je uradno objavo), dokler ni sam prišel do enakega zaključka. Tako ponekod Henry Norris Russel neupravičeno uživa ugled za to odkritje, ki gre izključno znanstvenici Payne.

Neodvisna opazovanja so sčasoma dokazala, da je Cecilia Payne imela v vsem prav. Še več! Bila je prva ženska, ki je utemeljila študije o spremenjivosti zvezd, katerih svetlost, ko jih gledamo z zemlje, niha. Od takrat dalje vse druge študija o spremenljivih zvezdah temeljijo na njenem delu.

Cecilia Payne se je rodila na današnji dan, 10. maja 1900 in je bila prva ženska, ki je napredovala v redno profesorico na Univerzi Harvard in ji pogosto pripisujejo preboj za ženske na Harvardskem oddelku za znanost in astronomijo. Poleg tega pa je navdih mnogim ženskam, da so se lotile astrofizikalne znanosti.

Foto vir: Famous Scientists

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)