je bila prva velika želja dobrodušnega, iskrenega in iskrivega pesnika in esejista Toneta Pavčka, ki se je rodil na današnji dan, 29. 9. 1928 v Svetem Juriju ob Mirni Peči na Dolenjskem

Po osnovni šoli je končal gimnazijo, nato je doštudiral pravo.  Bil je novinar pri Ljubljanskem dnevniku in Ljudski pravici, novinar in urednik RTV Ljubljana ter vodja Mladinskega gledališča v Ljubljani, nekaj let predsednik Društva pisateljev in do svoje upokojitve urednik Cankarjeve založbe. Za svoje prevajalsko in pesniško delo je prejel vrsto nagrad: Levstikovo, Kajuhovo, Trdinovo, Sovretovo, Veronikino, Prešernovo, Večernico ter  leta 2009 tudi Zlati red za zasluge Republike Slovenije. Bil je izredni in redni čan Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter postal častni meščan Novega mesta, Mirne Peči in Ljubljane.

Tone Pavček je pisal za otroke, mladino in za odrasle. Njegov velikanski opus šteje 38 pesniških zbirk od teh je polovica pesniških zbirk za otroke ter osem Slikanic, esej v štirih delih in knjigo spominov. Prevajal je predvsem iz slovanskih jezikov: srbohrvaščine, ruščine, beloruščine, češčine in gruzijščine. Njegova dela pa so bila prevajana v številne tuje jezike: v angleščino, nemščino, italijanščino, ruščino, srbščino, in hrvaščino.

 

Arhiv obeleženih dnevov…

(Skupno 102 obiskov, današnjih obiskov 1)