je najprestižnejši vlak vseh časov, ki je na današnji dan, 4. oktobra leta 1883 prvič odpeljal iz Pariza na svojo, do takrat na celem svetu tudi najdaljšo železniško povezavo, na 2000 kilometrov dolgo pot do Konstantinopola (današnji Istanbul, po naše Carigrad). V svoji bogati zgodovini je potovanje z Orient Ekspresom potekalo po različnih poteh, in pelje še danes, ustavili sta ga vsakič za po štiri leta 1. in 2. svetovna vojna.

V detektivksem romanu Umor na Orient Expressu je Agatha Christie postavila dogodek pravzaprav na vlak Simplon Orient Express, ki si je po izgradnji predora skozi   švicarsko-italijanske Alpe v Simplonu utrl novo pot skozi Benetke, Trst in tudi skozi Ljubljano, Zagreb in Beograd do Istanbula. Zadnjikrat je zapeljal skozi Ljubljano leta 1977.

Cena potovanja z Orient Exspressom med Parizom in Istanbulom v poletnih mesecih znaša 7500 evrov za običajno dvoposteljno sobo, če vas pa mika udobje v apartmaju, boste zanj odšteli največ 17.500 evrov. Potovanje za poletje 2020 je že razprodano.

Arhiv novičk Na današnji dan…

(Skupno 202 obiskov, današnjih obiskov 1)