praznujemo 5. oktobra od leta 1994. Odločitev o tem dnevu je bila sprejeta na Mednarodni konferenci o izobraževanju v Ženevi zato, ker je bil na ta dan leta 1966 na medvladni konferenci v organizaciji UNESCO in Mednarodne organizacije dela (ILO) sprejet dokument Priporočila o položaju učiteljev, ki je veljaven še danes. Priporočila jasno določajo pravice in dolžnosti vzgojiteljev in učiteljev ter govorijo o položaju, ki bi ga le-ti glede na zahtevnost dela morali imeti v družbi. Opredeljujejo tudi odgovornost vlad, ki naj učiteljem in njihovim organizacijam omogočijo sodelovanje pri odločanju o zanje pomembnih vprašanjih.

Tema letošnjega Svetovnega dneva učiteljev “Mladi učitelji – prihodnost učiteljskega poklica” poziva, da se zavedamo ključnega pomena učiteljskega poklica in ponovno potrdi vrednosti poslanstva poučevanja.

Učitelji pozivamo vse deležnike: vlado, sindikate učiteljev, delodajalce v zasebnem sektorju, ravnatelje šol, združenja staršev, učiteljev, različne odbore za upravljanje šol, uradnike v vzgoji in izobraževanju, ter učitelje učiteljev, da delijo svojo modrost in izkušnje pri spodbujanju nastajanja živahnih učiteljskih vrst.

5. oktobra slavimo delo predanih učiteljev po vsem svetu, ki si še naprej vsak dan prizadevajo, da „vključujoče in pravično kakovostno izobraževanje“ ter spodbujanje „možnosti vseživljenjskega učenja za vse“ postaneta resničnost v vseh krajih sveta.

Arhiv novičk Na današnji dan…

(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)