je slogan letošnjega Svetovnega dneva hrane, ki ga v okviru Organizacije Združenih narodov (OZN) in Prehranske in kmetijske organizacije (FAO) obeležujemo vsakega 16. oktobra.

FAO ugotavlja, da je bilo v preteklem letu veš kot 820 milijonov lačnih in kronično podhranjenih prebivalcev in da število konstantno narašča, po drugi plati pa smo priča naraščanju števila ljudi s prekomerno težo, ki je v tem istem letu preseglo število lačnih in podhranjenih. Prekomerna teža in debelost pomenita večje tveganje za kronične nenalezljive bolezni kot so sladkorna bolezen tipa 2, visok krvni tlak, infarkt in nekatere vrste raka.

V Evropski Uniji letno zavržemo približno 88 milijonov ton hrane (to je 20 % vse poizvedene hrane), v Sloveniji letno zavržemo okoli 131.000 ton hrane (64 kg hrane na prebivalca) od tega je dobra polovica (62 %) neužitnih delov kot so: kosti, kožice, olupki in kar 38 % užitnega dela hrane.

Šolska in vrtčevska prehrana imata v Sloveniji posebno mesto. Zakonodaja in organizacija sta dobro urejeni in strokovno podprti. Nacionalni inštitut za javno zdravje strokovno spremlja prehrano v vzgojno-izobraževalnih zavodih in vsako leto napiše Poročilo, ki ga objavi na svoji spletni strani.

Več novic Na današnji dan…

(Skupno 128 obiskov, današnjih obiskov 1)