se je sama odpravila na pot okoli sveta, ki je trajala kar dolgih osem let. Tridesetletna Slovenka, poliglotka, svetovna popotnica, pisateljica, pesnica in zbirateljica je natanko pred 100 leti, 24. novembra 1919 z majhnim kovčkom in pisalnim strojem v roki v Celju vstopila na vlak in se odpeljala proti Genovi, kjer se je vkrcala na ladjo za Južno Ameriko. Pripotovala je v Peru, od tam naprej je krenila na sever v Panamo, v Združene države Amerike, leta 1921 je prispela na Havaje, po dveh letih in pol je julija 1922 prišla na Japonsko, kjer je preživela celo leto. Od tam je šla čez Kitajsko v Avstralijo, v Novo Zelandijo, obiskala številna tihomorska otočja, Papuo Novo Gvinejo, Indonezijo, Javo, Singapur in se preko Tajske in Indije leta 1927 vrnila v Celje. Najtežji del tega izjemnega potovanja je bilo več kot dve leti in pol bivanja in raziskovanja na Južnem morju, ki je veljalo za tisti čas za skrajni rob sveta.

V družini so govorili nemško, slovensko je govorila bolj pogovorno. Znala je osem tujih jezikov, ki jih je študirala v Londonu: angleščino, francoščino, latinščino, italijanščino, norveščino, danščino, ruščino in španščino. Naučila se je tudi nekaj besed jezikov dežel v katere je potovala, besede je zapisovala v vzporedni slovar.

Alma Karlin je bila po svojem prepričanju teozofinja, v tem kontekstu je potovala po svetu in se je ukvarjala s skupnimi elementi posameznih  verstev s katerimi se je srečevala v vseh teh deželah, ki jih je obiskala. Ni imela veliko denarja za svoje ekspedicije, zato je svoj pogled obrnila v notranje svetove ljudi s katerimi se je srečevala. Na vseh koncih sveta je proučevala praznoverje, vraže in razne uroke od ljudi, ki so jih takrat prakticirali. Napisala je blizu trideset del: potopisov, zgodb, novel, romanov in drugih literarnih del.

Alma M. Karlin je bila prvič gledališko upodobljena pred 24 leti v monodrami »Alma« Uršule Cetinski, ki jo je vrhunsko odigrala slovenska dramska igralka Polona Vetrih. Štirinajst let kasneje je bil posnet igrani dokumentarni film režiserke Marte Frelih »Alma M. Karlin: Samotno potovnje« (igrala jo je Veronika Drolc). Leta 2015 sta jo v Življenjepisu v stripu »Alma M. Karlin svetovljanka iz province« stripovsko upodobila Marjan Pušavec in Jakob Klemenčič. Pred dvemi leti je bila v Cankarjevem domu, ob devetdesetletnici vrnitve Alme Karlin v Celje, velika razstava, ki jo je zasnovala Barbara Trnovec, kustosinja antropologinja in avtorice knjige “Kolumbova hči: Življenje in delo Alme M. Karlin”, ki je izšla leta 2011 v zbirki Starožitnosti Pokrajinskega muzeja Celje , kjer je tudi stalna razstava z naslovmo “Alma M. Karlin Poti”.

Arhiv novičk Na današnji dan…

 

(Skupno 426 obiskov, današnjih obiskov 1)