Patria, Minerva in Maria Teresa so bile 25. novembra 1960 brutalno umorjene, ker so bile ženske in aktivistke. Njihov edini zločin je bil boj za pravice žensk proti dominikanskemu diktatorju Rafaelu Trujillou. Leta 1993 je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela resolucijo 48/104 za odpravo nasilja nad ženskami, ki opredeljuje, da je “vsako dejanje nasilja na podlagi spola, ki ima za posledico ali bo verjetno povzročilo fizično, spolno ali psihično škodo ali trpljenje žensk, vključno z grožnjo takih dejanj, prisile ali samovoljnega odvzema prostosti, ne glede na to ali se pojavljajo v javnem ali v zasebnem življenju”. Leta 1999 Je Generalna skupščina Združenih narodov (resolucija 54/134) razglasila 25. november za Mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami.

UNESCO poudarja enakost med spoloma in se zavzema za nenasilje. Nasilje nad ženskami je ovira za oblikovanje vključujočih in trajnostnih družb, ki pa se ne morejo dobro razvijati, če polovica prebivalstva živi v strahu pred napadom. Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami simbolizira mobilizacijo proti nasilju nad ženskami in nas opominja, da morajo biti ženske v samem središču sprememb.

Visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini je ob 20 obletnici sprejetja resolucije povedala: »Nasilje nad ženskami in dekleti je nasilje nad celotnim človeštvom in ne bi smelo imeti mesta v Evropi in svetu. Vendar pa kljub naši zavezanosti tega še zdaleč nismo dosegli. Obseg problema je skrb vzbujajoč: ena izmed treh žensk v Evropi je doživela fizično in/ali spolno nasilje. Skoraj vse žrtve trgovanja z ljudmi z namenom spolnega izkoriščanja so ženske in dekleta. Odgovornost EU in mednarodne skupnosti je, da izpolnimo naše zaveze in preprečimo, zavrnemo in obsodimo vsa dejanja nasilja nad ženskami in dekleti.«

 

(Skupno 236 obiskov, današnjih obiskov 1)