se je rodila na današnji dan, 19. decembra leta 1875 v majhnem kraju Titel v današnji Srbiji. Že zelo zgodaj je pokazala, da je izredno bistra, zato jo je oče, kljub nasprotovanju družine, ko je imela komaj 18 let, vpisal na Visoko dekliško šolo v Zürich, dve leti kasneje je maturirala na medicinski šoli v Bernu in še isto leto bila zaradi izjemnih rezultatov, kot edina ženska sprejeta na Švicarsko politehnično akademijo v Zürichu, kjer je v petih letih opravila vse študijske obveznosti, vendar nikoli diplomirala.

Mileva Marić in Albert Einstein sta se spoznla kmalu po Milevinem prihodu na Akademijo in tudi zaživela skupaj. Mileva Marić – Marity, kakor se je podpisovala z madžarsko različico svojega priimka, je z Einstainom sodelovala pri njegovih teorijah relativnosti, fotoelektričnega pojava, Brownovega gibanja, in znamenito formulo E=mc2, ki so zahtevali poleg odličnega znanja matematike tudi izredno natančnost, ki jo je Einstein še kako potreboval. Einstein je bil znan po tem, da – predvsem v zgodnjih delih – nikjer ni omenjal svojih materialnih ali drugih virov niti navajal svojih asistentov. Ena od različic zgodbe o nastanku zamisli o relativnostni teoriji govori celo o tem, da je matematična seminarska naloga Mileve Marić na Švicarski politehnični akademiji vsebovala zasnove relativnostne teorije, a za to spet ni materialnih dokazov saj se je njena naloga namreč izgubila.

Mileva Marić je po ločitvi s sinovoma ostala v Zürichu. Leta 1921 je Albert Einstein prejel nobelovo nagrado za fiziko in skupaj z njo tudi veliko denarno nagrado, ki jo je leto dni kasneje podaril Milevi in ob tem javno izjavil, da je to njegova pozna zahvala za njen prispevek k razvoju teorije relativnosti.

Arhiv novičk Na današnji dan…

(Skupno 369 obiskov, današnjih obiskov 1)