so čudno razburnjeno pridušeno opozarjale na ljubljanskem Starem trgu mlada dekleta in skočila k oknom ali vratom, da so videla nenavadno, rdečelaso in v hoji nekoliko poskakujoče dekle, ki je bila Lili, po očetu plemenito Haumeder, kasneje plemenito Novy«, je v svoji knjigi Obrazi zapisal  Josip Vidmar, ki jo je spoznal že v otroštvu, kasneje pa ji je bil nepogrešljiv literarni sodelavec in zvesti prijatelj.

Lili Novy je bila zelo zgovorna, Oton Župančič je šaljivo dejal, da »med njene besede včasih nisi mogel vtakniti niti bucike«. Po očetu je bila avstrijska meščanska aristokratinja, po materi pa je spadala v slovenski živelj. Že kot deklica je pisala svoje pesmi, v nemškem jeziku. Po porazu Avstrije in po nastopu jugoslovanske ere se je odnos do slovenstva pri Lili Novy začel spreminjati. Zanimati se je začela za slovensko poezijo in jo tudi prevajala v nemščino; stopila je v slovenski kulturni krog (Župančič, Glonar, Lajovec, Vidmar, Vida Novak, Albreht, Furlan, Leben, Golia…). Prevajala je poezijo naših velikih pesnikov: Cankarja, Prešerna, Župančiča, Keteja, Murna, Gradnika… in slovensko moderno predstavila nemško beročim članom na prvem penklubskega kongresa v Dubrovniku leta 1933, tri leta kasneje pa je za kongres Mednarodne ženske zveze v Dubrovniku pripravila izbor jugoslovanske ženske lirike, ki jih je prevedla v nemščino.

Lili Novy je ob samem začetku druge svetovne vojne izdala svojo pesniško zbirko Temna vrata in dokončno preneha pisati svojo poezijo v nemškem jeziku. Osemnajst let kaseneje, posthumno, je izšla njena znamenita zbirka Oboki, ki jo je uredil Josip Vidmar. Obe zbirki še nista v javni lasti, a sta dostopni v Digitalni knjižnici Slovenije.

Pisala je tudi pesmi za otroke: Pika-poka, Majhni ste na tem velikem svetu in druga dela za otroke. Napisala je eseje o Primožu Trubarju, Otonu Župančiču, dve črtici Spomin in Bratec, ocenila igro Svet brez sovraštva pesnice Mire Mihelič ter skupaj z Linom Legišo uredila knjigo Lirika v času moderne.

Lili Novy se je rodila na današnji dan, 24. 12. 1885

Foto vir: Dnevnik

Arhiv novičk Na današnji dan…

(Skupno 147 obiskov, današnjih obiskov 1)