s partizanskim imenom Ciril, se je rodil v delavski družini v nedeljo, 2. marca 1902 v Dobrunjah pri Ljubljani. Še ne polnoleten je odšel v Bitolo v Makedonijo na vojaško podoficirsko artilerijsko šolo, kjer ni prav dolgo zdržal, domov se je vrnil s potrdilom, da je za vojaško službo trajno nesposoben. Kot nekvalificirani delavec se je z župnikovim priporočilom zaposlil v Jugoslovanski tiskarni Ljubljana, današnja stavba Pravne Fakultete.

Jože Moškrič je bil vseskozi zaprisežen borec za delavske pravice. V Zalogu je soustanovil delavnsko kulturno društvo, kjer je organiziral predavanja, literarne večere, pevski zbor in dramske igre. V društvu je bil aktiven dramatik, godbenik in režiser. Po enem letu predsedovanja društvu je bil izvoljen v osrednji kulturni odbor Zveze Svoboda v Ljubljani. Leta 1935, po tem, ko je Mednarodna organizacija dela sprejela konvencijo (št. 47) o 40-urnem delovnem tednu, je Jože Moškrič soorganiziral odmevno enomesečno stavko grafikov v Ljubljani. Stavkalo je kar 470 grafičnih delavcev. Do začetka druge svetovne vojne je Jože Moškrič tudi pisateljeva. Napisal je devet dramskih del med katerimi je drama Dani se! njegovo najizvirnejše delo, a je bilo uprizorjeno le enkrat. Napisal je tudi dve prozni deli in eno zbirko Poezij.

Kmalu po začetku druge svetovne vojne, po italijanski okupaciji, je Jože Moškrič deloval v ilegali, pridružil se je osvobodilni fronti, pisal partizanske pesmi, organiziral partizansko tiskarstvo in čez dve leti že bil zunaj obžicane Ljubljane v partizanih na območju Podlipoglava in Pugleda. 22. februarja 1943 so pripadniki vaške straže MVAC (Milizia volontaria anticomunista) obkolili hišo v kateri je bil Jože Moškrič, ga ustrelili in hudo ranjenega zvlekli na svoje položaje na Polici, kjer so ga mučili do smrti. Konec decembra leta 1951 je bil Jože Moškrič razglašen za narodnega heroja Jugoslavije.

Po drugi svetovni vojni so po Jožetu Moškriču poimenovali učiteljsko tiskarno, ustanovljeno že davnega leta 1906, ki se je nesrečno znašla v seriji potopov tiskarn v začetku novega tisočletja. Po 97. letih delovanja so tiskarno na Kajuhovi cesti aprila 2003 porušili. Na njenem mestu danes stoji trgovina Hofer.

Naša osnovna šola od svoje ustanovitve, novembra 1964 s ponosom, tudi po totalni prenovi šole leta 2018 pod vodstvon ravnateljice Simone Kralj, še naprej nosi ime po narodnem heroju Jožetu Moškriču.

Arhiv novičk Na današnji dan…

(Skupno 604 obiskov, današnjih obiskov 1)