(World Wildlife Day) obeležujemo vsakega 3. marca v letu. Generalna skupščina Združenih narodov je 20. decembra 2013 na svojem 68. zasedanju razglasila, da je 3. marec svetovni dan prostoživečih živali, ko praznujemo in ozaveščamo o pomenu ohranjanja rastlinskih in živalskih vrst, ki živijo v naravi.

Planet Zemlja je dom raznolikim živalskim in rastlinskim vrstam, ki jih do danes še ni bilo moč vseh prešteti. Od nastanka našega planeta, v zadnjih milijardah letih, se je med seboj prepletalo nešteto dejavnikov, ki so omogočili razvoj in poselitev planeta z vsemi živimi bitji, tudi z ljudmi; prepletanje in medsebojne povezave med vsemi elementi biosfere za naše potrebe po zraui, ki ga dihamo, hrani, ki jo jemo, energiji, ki jo uporabljamo in materialih, ki jih potrebujemo z vse namene preživetja. Vendar nevzdržne človeške dejavnosti in prekomerno izkoriščanje vrst in naravnih virov, ki sestavljajo habitate in ekosisteme vseh prostoživečih živali, ogrožajo biotsko raznovrstnost na svetu. Skoraj četrtina vseh vrst je v nevarnosti, da bodo v prihodnjih desetletjih izumrle, njihova smrt pa bi pospešila izginotje neštetih drugih vrst in s tem ogrozilo obstoj človeštva.

Svetovni dan prostoživečih živali bomo leta 2020 praznovali v okviru teme “Ohranjanje vsega življenja na Zemlji”, ki bo zajemala vse divje živali in rastlinske vrste kot ključne sestavine svetovne biotske raznovrstnosti.

Arhiv novičk Na današnji dan…

(Skupno 106 obiskov, današnjih obiskov 1)