in avtorskih pravic je priložnot, ko se lahko kljub karanteni, izolaciji in oddaljenosti odpremo drug drugemu in potujemo na krilih domišljije. Preko skupnih branj, čeprav začasno ločeni, se lahko bralci po vsem svetu povežemo v ustvarjanju občutka za skupnost in si preko skupnih branj pomagamo zajeziti osamljenost.

Od leta 2000 UNESCO s še tremi profesionalnimi mednarodnimi organizacijami, ki se ukvarjajo založnoštvom, knjižničarstvom in prodajo knjig, vsako leto izberejo eno državo za svetovno prestolnico knjige; velika slovesnost poteka prav na svetovni dan knjige in avtorskih pravic, vsakega 23. aprila. Leta 2010 je bila deseta po vrsti za svetovno prestolnico knjige izbrana Slovenija. Letos ta laskavi naziv prejme Malezija.

Datum 23. april ni izbran naključno. Prav na ta dan, vsi v letu 1616, so umrli trije literarni velikani: William Shakespeare (po takratnem gregorijanskem koledarju je datum smrti 3. maj, a po julijanskem ustreza 23. aprilu), Miguel de Cervantes in Inca Garcilaso de la Vega, zato je bilo povsem naravno, da je UNESCO na Generalni konferenci v Parizu, leta 1995 določila 23. april za Svetovni dan knjige.

Slučajno datum sovpada s praznikom Svetega Jurija, ki ga Katalonci praznujejo že nekaj stoletij. Še posebaj živahno je v Barceloni, ko se za ogled odprejo vrata številnih znamenitih stavb, mnogi na ulicah in trgih plešejo prav poseben ples v krogu – sardano, gradijo castells de tarragona, odvijajo se številni glasbeni, likovni in bralni dogodki. V Montblancu se odvijajo glasbene prireditve, povorke in gledališče igre na prostem v katerih podoživljajo legendo o Svetem Juriju.

Legenda pravi, da je v Montblancu v Tarragoni že od nekdaj strašil zmaj, ki je zastrupljal zrak in ubijal s svojo sapo. Prebivalci, prestrašeni in utrujeni od njegovih grozodejstev, so se odločili, da ga pomirijo tako, da ga vsak dan nahranijo z naključno izbranim človeškim bitjem. Po nekaj dneh je bila izžrebana princesa. Ko je princesa zapustila svoj dom in se napotila proti zmaju, se ji je nenadoma pokazal vitez Sveti Jurij v sijočem oklepu na belem konju. Sveti Jurij je dvignil svoj meč in zabodel zmaja ter tako rešil princeso in vse krajane. Iz zmajeve krvi je zrastel rožni grm z najlepšimi in najbolj rdečimi vrtnicami, ki jih do takrat še nihče ni videl. Sveti Jurij je zmagoslavno pobral vrtnico in jo podaril princesi. Na ta dan, 23. aprila, si Španci in Katalonci podarjajo rdeče vrtnice in knjige. Dan imenujejo Sant Jordi, Rosas y libros (katalonsko: Sant Jordi, Roses i llibres).

Pri nas na Svetovni dan knjige se odvijajo številni dogodki vezani na branje knjig. Pod častnim pokroviteljstvon Slovenske nacionalne komisije za UNESCO v okviru Noč knjige poteka Noč branja, ki je v osnovi projekt za spodbujanje branja otrok in mladih. Letošnja 14. Noč branja bo prav posebna, saj se bodo nočni navdušenci nad branjem nahajali vsak v svojem domačem kotičku, a hkrati na nek način skupaj preživeli noč ob knjigi in branju.

Vsako leto nam Društvo slovenskih pisateljev podari prav posebno poslanico. Letošnjo nam podarja predsednika Društva slovenskih pisateljev, Dušan Merc.

Arhiv novičk Na današnji dan…

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)