V luči pandemija s COVID-19 Mednarodna organizacija dela – MOD (ILO – International Labour Organization) opozarja, da morajo biti delavci zaščiteni tako zdaj v času pandemije kot tudi po odpravi karantene, da ne bi prišlo do novega vala virusne okužbe. MOD, ki je bila ustanovljena oktobra 1919 v Švici (in nekako datumsko sovpada s pandemijo Španske gripe, s katero je bilo okužena ena tretjina človeštva, umrlo pa je blizu 50 milijonov ljudi), je nastala v okviru Versajske pogodbe ob koncu 1. svetovne vojne, da bi odražala prepričanje, da je splošni in trajni mir mogoče doseči le, če temelji na socialni pravičnosti. Danes MOD pomaga svojim 187 državam članicam s postavljanjem standardov, razvojem politike in oblikovanjem programov za spodbujanje dostojnega dela za vse delavce in delavke po vsem svetu. in pomembno prispeva k mednarodnemu delovnemu pravu.

Ob ustanovitvi MOD leta 1919 je bil en glanih ciljev ukinitev otroškega dela. Kljub temu, da je v konvenciji v skladu z Deklaracijo o temeljnih načelih in pravicah pri delu iz leta 1998, kjer  ščitijo svobodo združevanja in učinkovito priznavanje pravice do kolektivnega dogovarjanja, odpravo prisilnega ali obveznega dela, ukinitev otroškega dela in odpravo diskriminacije pri zaposlovanju in poklicu, je danes na svetu v delovnem razmerju še vedno 218 milijonov otrok, starih med 5 in 17 let, med njimi je 152 milijonov žrtev otroškega dela, večinoma delajo v nehumanih in izredno nevarnih delovnih pogojih. Združeni narodi obeležujejo Svetovni dan proti otroški delovni sili vsakega 12. junija.

Mednarodna organizacija dela je leta 1946 postala prva specializirana agencija pri novonastali Organizaciji združenih narodov – OZN. Leta 1969 je MOD prejela Nobelovo nagrado za mir, od leta 2003 pa vsako leto v okviru MOD-OZN praznujemo Svetovni dan varnosti in zdravja pri delu vsakega 28. aprila, ki je namenjen izboljšanju možnosti, da ljudje dobijo dostojno in produktivno delo v razmerah svobode, pravičnosti, varnosti in človekovega dostojanstva; glavni cilj praznovanja je spodbujanje pravic na delovnem mestu, spodbujanje dostojnih zaposlitvenih možnosti, krepitev socialne zaščite in krepitev dialoga pri vprašanjih povezanih z delom.

Arhiv novičk Na današnji dan…

(Skupno 124 obiskov, današnjih obiskov 1)