evropske države praznujemo 9. maja kot dan zmage nad nacizmom in fašizmom, saj se je tega dne leta 1945 v Evropi uradno končala druga svetovna vojna, ki se je začela 1. septembra 1939 z nemško invazijo na Poljsko.

Ko so italijanski fašisti, ki so Ljubljano okupirali že leta 1941, so 22. februarja leta 1942 zvečer na ukaz Visokega komisarja za Ljubljansko pokrajino fašista Emilija Graziolija in poveljnika 11. korpusa Kraljeve italijanske armade generala Maria Robottija okupirali Ljubljano, ki je bila za časa druge svetovne vojne središče narodnoosvobodilnega gibanja v Sloveniji in sedež narodnoosvobodilnega vodstva, so jo takorekoč spremenili v največje koncentracijsko taborišče 2. svetovne vojne. Italijanski fašisti so v enem dnevi vse naokoli mesta Ljubljana razpotegnili bodečo žico. Ko je bil naslednjega dne ob dveh popoldan sklenjen obroč, je še istega dne Emilio Grazioli izdal še prepoved vstopa in izstopa iz mesta Ljubljana. Prehod je bil strogo varovan. Na enajstih cestnih prehodih, ki so jih imenovali bloki, so pod strogimi omejitvami lahko prečkale le osebe s posebnimi dovolilnicami, ki jih je izdal italijanski komisariat. Poleg zunanjega obroča z bodečo žico, so italijanski fašisti ustvarili še več notranjih obročev in tako ločilili center mesta od predmestij Moste, Šiška, Vič in jih ločevale s cestnimi preprekami in stražarnicami. Po italijanski kapitulaciji septembra 1943, je čez tri dni, 10. septembra 1943 vkorakala na oblast nacistična Nemčija.

Svoboda ni prišla sama od sebe. Partizanske bojne enote so se v začetku maja 1945 približale Ljubljani in se bojevale proti okupatorju na vsej obrambni črti, najhujša bitka se je bila na Orlah, kjer je XV. partizanska brigada po dveh dneh,  9. maja ob 3. uri zjutraj končno strla sovražnika. Čez dve uri je na ljubljanskem grajskem stolpu zaplapolala velika slovenska zastava in sirena z glavnega kolodvora je oznanila konec štiriletne okupacije, konec vojne.

Za poraženim italijanskim fašizmom in nemškim nacizmom so ostale ruševine, izpraznjena koncentracijska taborišča, predvsem pa milijoni mrtvih, pogrešanih, ranjenih in osirotelih. Pričela se je gospodarska in politična obnova opustošene Evrope, najprej z Marshallovim načrtom, ki je posledično razdelil Evropo na dva bloka, malo kasneje pa z Evropsko skupnostjo za premog in jeklo, prva mednarodna organizacija, ki je temeljila na načelih nadnacionalizma, in je postopno vodila k oblikovanju in ustanovitvi Evropske unije.

Od leta 1957 vsako leto 9. maja na dan zmage nad nacizmom in fašizmom v spomin na z bodečo žico obdan obroč okoli mesta Ljubljana, potekajo spominske in športno rekreativne prireditve, ki so skozi desetletja spreminjale svoje ime: Po poteh partizanske Ljubljane, Po poteh spominov in tovarištva in današnje poimenovanje prireditve Pot ob žici. Letos bomo Pot spominov in tovarištva, Pot ob žici prehodili pospremljeni s sporočilom ljubljanskega župana, gospoda Zorana Jankoviča.

V priznanje za izredne zasluge v narodnoosvobodilnem boju je bila Ljubljana 25 let po koncu druge svetovne vojne odlikovana z redomo narodnega heroja. Od tod Ljubljana- mesto heroj. Na dan zmage župan Mestne občine Ljubljana podeli najvišje priznanje MOL – naziv častna meščanka ali častni meščan Ljubljane ter nagrade in plakete glavnega mesta Ljubljane za dosežke na različnih področjih dela in življenja.

Arhiv novičk Na današnji dan…

(Skupno 240 obiskov, današnjih obiskov 1)