Generalna skupščina Združenih narodov je 14. decembra 1990 v resoluciji 45/106 razglasila 1. oktober za mednarodni dan starejših. Pred tem so bile pobude, kot je Dunajski mednarodni akcijski načrt za staranje, ki ga je leta 1982 sprejela Svetovna skupščina za staranje, pozneje istega leta pa ga je potrdila Generalna skupščina OZN.

Leto 2020 zaznamuje 75. obletnico Združenih narodov in 30. obletnico mednarodnega dneva starejših. Letos se je pojavil tudi COVID-19, ki je povzročil preobrat po vsem svetu. Glede na večja tveganja, s katerimi se srečujejo starejše osebe med izbruhom pandemije COVID-19, morajo biti politične in programske intervencije usmerjene v ozaveščanje o njihovih posebnih potrebah. Pomembno je tudi prepoznavanje prispevkov starejših k lastnemu zdravju in številnih vlog, ki jih imajo v fazah pripravljenosti in odzivanja na sedanje in prihodnje pandemije.

Mednarodni dan starejših 2020 bo poudaril vlogo delovne sile v zdravstvu pri prispevanju k zdravju starejših s posebnim priznanjem poklica medicinske sestre in s poudarkom na vlogi žensk, ki so razmeroma podcenjene in v večini primerov neustrezno nadomestilo.

(Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1)