Statistični urad Republike Slovenije je oktobra 2018 na svoji spletni strani objavil, da v Sloveniji živi pod pragom tveganja revščine vsak osmi prebivalec Slovenije, v Evropski uniji pa vsak šesti prebivalec EU. Na vsem svetu živi v ekstremni revščini več kot 700 milijonov ljudi, mend njimi tudi otroc. Število iz dneva v dan narašča.

Letos obeležujemo 28. obletnico izjave Generalne skupščine Združenih narodov z resolucijo 47/196 z dne 22. decembra 1992, da je 17. oktober Mednarodni dan boja proti revščini.

Revščina je večdimenzionalna, zajema pomanjkanje dohodka in osnovnih zmožnosti za dostojno življenje. Na svetu živi okoli milijarda ljudi, ki nimajo možnosti uresničevanja osnovnih človekovih pravic. Nimajo varnega bivališča, nimajo zadosti hrane, nimajo dostopa do čiste pitne vode, do osnovne zdravstvene oskrbe, varnega delovnega okolja, pravne zaščite in dojstojanstva.

Tema Mednarodnega dneva boja proti revščini pri Združenih narodih za leto 2020 obravnava izziv doseganja družbene in okoljske pravičnosti za vse.

Milijarederji bi lahko izkoreninili skrajno revščino!

(Skupno 70 obiskov, današnjih obiskov 1)