praznujemo vsakega 19. novembra z namenom premagati predsodke okoli stranišč in opozoriti, da mora biti izgradnja kanalizacijske infrastrukture ter izgranja in dostopnost stranišč globalna prioriteta. Pod okriljem Organizacije združenih narodov obeležujemo svetovni dan stranišč od leta 2013. Več kot 4,2 milijardi ljudi po vsem svetu nimajo urejenih stranišč, iztrebljanje opravljajo na prostem, kar poleg temeljnega dostojanstva predstavlja zelo veliko tveganje zbolevanja zaradi nevarnih in smrtonosnih nalezljivih bolezni, ki se širijo s človeškimi iztrebki. Sanitarna oskrba je ena od temeljnih človekovih pravic, zato resolucija OZN poziva države po vsem svetu, naj pristopijo k reševanju straniščne in kanalizacijske problematike v najširšem kontekstu, ki pospešuje higieno, zagotavlja osnovne sanitarne storitve, čiščenje odpadne vode ter njihovo ponovno uporabo v okviru celostnega upravljanja voda.

Tema letošnjega svetovnega dneva stranišč “Trajnostne sanitarije in podnebne spremembe” opozarja, da se podnebje spreminja pospešeno in s tem poplave, suše, dvig morske gladine… ogrožajo sanitarne sisteme vse od stranišč, greznic do čistilnih naprav. Poplavne vode onesnažujejo vodnjake s pitno vodo, poplave poškodujejo straniščne sisteme in razširijo človeške odpadke v bivanjske skupnosti in prehranske pridelke ter pozvzročijo kronične in tudi smrtonosne bolezni. Da bi zaščitili in varovali in ohranili svoje zdravje, da bi ustavili širjenje smrtonosnih bolezni kot so kolera, tifus in nenazadnje COVID-19, mora vsakdo poleg čiste vode imeti trajnostno sanitarno oskrbo.

Številni znanstveniki in raziskovalno-razvojne skupine iščejo rešitve, kako oskrbeti prebivalce s stranišči v deželah kjer je veliko pomanjkanje vode, ni oskrbe z elektriščno energijo in niso vspostavljene kanalizacijske infrastrukture. Znanstvenica in profesorica na britanski Univerzi v Cranfieldu dr. Alison Parker je s skupino raziskovalcev razvila avtonomno nanomembransko stranišče. Drugi razvijajo trajnostne rešitve z ločevalnimi stranišči.

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen – Društvo KVČB s svojim delovanjem nudi vso podporo bolnikom KVČB. V svojih prizadevanjih skrbijo tudi za širšo javnost, saj nas osveščajo o pomenu dostopnosti in urejenosti javnih stranišč. Vsako leto tudi izbirajo Naj javno stranišče v dveh kategorijah in sicer v kategoriji občin in v kategoriji bencinskih servisov. Nagrado podeljujejo prav na Svetovni dan stranišč, 19. novembra. Lanska zmagovalka je občina Ljubljana in bencinski servis Petrol Grabonoš v smeri Maribora. Za najslabše urejeno javno stranišče pa podeljujejo straniščno metlico, ki sta jo lansko leto prejela občina Laško in bencinski servis Petrol Mokrice v smeri Ljubljane.

Povezava na francoski dokumentarni film Novo obdobje stranišč.

(Skupno 54 obiskov, današnjih obiskov 1)