se je letos odel v oranžno bravo s sloganom “Oranžni svet: financirati, odzivati, preprečevati, zbirati!” Ob letošnjem mednarodnem dnevu odprave nasilja nad ženskami potekajo različne aktivistične dejavnosti. Da bi osvetlil senco pandemije nasilja nad ženskami povezane s krizo COVID-19, bodo od 25. novembra do 10. decembra 2020, ko oboležujemo mednarodni dan človkovih pravic, z nizom aktivnosti za ustavitev nasilja nad ženskami, stavbe in druge znamenitosti po svetu, odete ali osvetljene z opozorilno oranžno barvo. Z izvajanjem drastičnih ukrepov za ustavitev širjenja koronavirusa t. i. “lockdown-a”, se je nasilje nad ženskami zelo povečalo. Do sedaj zbrani podatki že pričajo, da so se povečale vse vrste nasilja nad ženskami in dekleti. V Združenem Kraljestvu sej je povečalo število nasilja nad ženskami za 65%. Tudi v drugih državah Azije, Amerika in drugod po svetu število narašča. To niso le številke, to so ženske, ki jih morda tudi poznamo. Opazno je povečanje nasilja predvsem v družinskem okolju. Ker primeri COVID-19 še naprej obremenjujejo zdravstvne storitve, so tudi soritve, ki nudijo pomoč ženskam žrtvam nasilja, kot so varne hiše, materinski domovi, psihoterapetvtska pomoč, SOS telefoni, dosegli svoje maksimalne kapacitete. Da bi ustavili to pandemijo senc, ki raste med covid krizo, potrebujemo globalna skupna prizadevanja, da jo ustavimo.

Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini je lansko leto ob 20. obletnici sprejetja resolucije Generalne skupščine Združenih narodov 54/134, povedala: »Nasilje nad ženskami in dekleti je nasilje nad celotnim človeštvom in ne bi smelo imeti mesta v Evropi in svetu. Vendar pa kljub naši zavezanosti tega še zdaleč nismo dosegli. Obseg problema je skrb vzbujajoč: ena izmed treh žensk v Evropi je doživela fizično in/ali spolno nasilje. Skoraj vse žrtve trgovanja z ljudmi z namenom spolnega izkoriščanja so ženske in dekleta. Odgovornost EU in mednarodne skupnosti je, da izpolnimo naše zaveze in preprečimo, zavrnemo in obsodimo vsa dejanja nasilja nad ženskami in dekleti.«

UNESCO poudarja enakost med spoloma in se zavzema za nenasilje. Nasilje nad ženskami je ovira za oblikovanje vključujočih in trajnostnih družb, ki pa se ne morejo dobro razvijati, če polovica prebivalstva živi v strahu in mnogo od njih v nasilju.

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)