in zaščitimo biotsko raznovrstnost tal, je osrednja tema Organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO) pri Organizaciji Združenih narodov ob letošnjem Svetovnem dnevu tal, ki skrbi tudi za ozaveščanje o pomembnosti ohranjanja zdravih ekosistemov, uči nas, kako pravilno upravljati in ravnati s prstjo ter posreduje smernice vladam in organizacijam, da se aktivno vključijo v izboljševanje zdravja tal in posledično zdravja in dobrega počutja ljudi. Svetovni dan prsti, ki ga praznujemo vsakega 5. decembra, letos nagovarja ljudi k aktivnem prizadevanju za boj proti izgubi biotske raznovrstnosti tal, kajti, če ne bomo ukrepalu kmalu, bo obstoj različnih vrst rastlin in živali in posledično rodovitnost prsti ter varnost in zaloge hrane, postal ogrožen na globalni ravni.

Republika Slovenija je ob mednarodnem dnevu tal leta 2017 ustanovila Slovensko partnerstvo za tla, ki je prostovoljno združenje organizacij in posameznikov Slovenije, ki želijo prispevati k trajnostnem upravljanju in varovanju tal kot pomemben neobnovljiv naravni vira v Sloveniji. Vse državljane vabijo, da na njihovo Ministrstva za okolje in prostor z oznako »Slovensko partnerstvo za tla« posredujemo svoja mnenja in pobude, katere vsebine bi bilo treba v okviru Slovenskega partnerstva za tla predstaviti ali se o njih pogovoriti.

Na naslovni fotografiji je 1 milimeter velika in najbolj zdržljiva žival na svetu. Živi v raznoterih ekosistemih, sposobna je preživetja v vseh ekstremnih pogojih na svetu, tudi v brezzračnem vesolju. Ljubki Tardigrade, vodni medvedek, mahov pujsek, uradno slovensko počasnik, “lomasti” po našem planetu že pol milijarde let.

Foto: vir

(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)