Število Pi imenujemo tudi Arhimedova konstanta ali Ludalfovo število in je enaka razmerju med obsegom kroga in njegovim premerom. Določimo jo lahko tudi kot ploščino kroga s polmerom 1. Gre za iracionalno število, saj se ga ne da natančno zapisati kot razmerje dveh naravnih števil, kar je leta 1761 dokazal Lambert. Slovensko praznovanje dneva pi se je začelo leta 2007 tudi kot tekmovanje v recitiranju števila pi, kar pomeni, koliko števk po decimalni vejici si recitator uspe zapomniti. Na tekmovanju spomladi 2019, ki ga prireja Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani je zmagal Lev Rus, ki je povedal 3333 števk. Letos je rekorder Tibor Hvala, osnovnošolec OŠ Valentina Vodnika, ki je v eni uri pravilno zrecitiral 10.123 decimalk števila Pi.

Svetovni dan matematike, ki ga praznujemo točno na dan števila pi, π = 3.14… kot prve tri števke ameriškega zapisa datuma, najprej številka meseca, potem pa številka dneva v mesecu, je UNESCO določil 26. novembra leta 2019. Zamisel za praznovanje števila pi se je porodila Larryju Shawu, ameriškemu fiziku, umetniku in kuratorju v znanstvenem muzeju Exploratorium v San Franciscu že leta 1988, ko je na ta dan priredil prvi krožni sprehod po muzejskih prostorih in vključil pojedino s sadnimi pitami, saj se v angleškem jeziku izgovorjava grške črke “pi” sliši enako kot izgovorjava za “pie”, pito, ki je praviloma sladica v obliki kroga. Od takrat v muzeju Exploratorium vsako leto praznujejo dan števila pi, v ameriškem kongresu (United States House of Representatives) pa so marca 2009 sprejeli v nezavezujoči resoluciji, da je 14. marec nacionalni dan števila pi, kar je kasneje vodilo do UNESCO-ve razglasitve mednarodnega dneva matematike. Lanskoletna tema “Matematika povsod okoli nas”, ki jo z nizom aktivnosti obeležuje tudi Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (dMFA), so sicer že napovedane aktivnosti v slovenskih šolah, žal zaradi posebnih ukrepov zaradi pandemije koronavirusa, večinoma odpadle.

In še: na današnji dan pred 142. leti se je rodil nemški fizik in matematik Albert Einstein, na isti dan pred tremi leti pa se je za vedno poslovil angleški fizik, astrofizik, matematik in kozmolog, največji svetovni veleum Stephen W. Hawking.

(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)