s konjsko vprego je v kamnu vklesan relief iz časa Rimljanov iz Viruna, ki ga še danes lahko občudujemo na pročelju cerkve Marijinega vnebovzetja v kraju Gospa Sveta (Maria Saal) na Gosposvetskem polju na Koroškem v Avstriji.

Prvi znani poštni dokument, ki so ga našli v Egiptu, izvira iz leta 255 pred našim štetjem. Toda že pred tem so na skoraj vseh celinah obstajale poštne storitve v obliki glasnikov, ki so stregli kraljem in cesarjem. Sčasoma so verski redovi in univerze dodali svoje sisteme za pošiljanje sporočil za izmenjavo novic in informacij. Relejne postaje so bile postavljene vzdolž poti glasnikov, da bi pospešili dostavo na velike razdalje. Sčasoma so zasebniki lahko glasnike uporabljali za komunikacijo med seboj.

Na današnji dan, na obletnico ustanovitve Svetovne poštne zveze (Universal post union), leta 1874 v Bernu v Švici, vsakega 9. oktobra slavimo Svetovni dan pošte. Namen Svetovnega dneva pošte je osveščati javnost o vlogi poštnega sektorja v vsakdanjem življenju ljudi in podjetij ter o njegovem prispevku k družbenemu in gospodarskemu razvoju držav.

Danes, en dan pred Svetovnim dnevom pošte, so se v Pošti Slovenije odločili, da v imenu optimizacije omrežja zaprejo še poslovalnico v Podutiku navkljub nasprotovanju tamkajšnjih stanovalcev, četrtne skupnosti Dravlje in Mestne občine Ljubljana. Do leta 2024 Pošta Slovenije načrtuje zapreti še 140 poštnih uradov, tako da jih bo v Sloveniji le še 409.

Ahiv novičk Na današnji dan…

(Skupno 263 obiskov, današnjih obiskov 1)