je posvečen čebelam in drugim opraševalcem, ki igrajo pomembno vlogi pri varnosti s prehransko preskrbo, njihova prisotnost pa je tudi pokazatelj stanja lokalnega okolja.

Na pobudo Čebelarske zveze Slovenije so v Organizaciji Združenih narodov decembra 2017 vse članice OZN pobudo podprle in soglasno sprejele in razglasile 20. maj za Svetovni dan čebel. Ta sovpada z rojstnim dnevom pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše, ki je napisal dve temeljni deli: Razpravo o rojenju (izšla leta 1771) in Popolni nauk o čebelarstvu (posthumno, 1774). Obe knjigi sta prinesli v tedanje svetovno čebelarsko znanje veliko novosti in ovrgli precej tedanjih krivih naukov.

Čebele slovijo po svoji vlogi za zagotavljanje visoko kakovostne hrane: med, matični mleček in cvetni prah kot tudi tudi drugih izdelkov, ki jih uporabljamo v zdravstvu in drugih panogah: čebelji vosek, propolis in čebelji strup. Poleg tega pa čebele počnejo še veliko več! Največji doprinos čebel in drugih opraševalcev je opraševanje skoraj treh četrtin vseh rastlin, s katerimi proizvedemo 90 % svetovne hrane. Tretjina svetovne pridelave hrane je odvisna od čebel oziroma vsaka tretja žlica hrane je odvisna od opraševanja.

Da bi lahko nahranili naraščajoče svetovno prebivalstvo, potrebujemo vedno več hrane, ki mora biti za zagotavljanje človeškega razvoja in dobrega počutja raznolika, uravnotežena in kakovostna. Z intenzivnim poljedeljsktvom kjer se uporabljajo sredstva za zatiranje škodljivcev, smo priča mnogim pomorom čebel, kar je za človeštvo slaba prognoza.

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)