je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov v svoji resoluciji leta 2007 sprejela, da ga obeležujemo vsakega 14. novembra. Na svetu živi več kot 422 milijonov sladkornih bolnikov, število je v zastrašujočem porastu, zlasti diabetes tipa 2.

Poznamo tri tipe sladkorne bolezni: tip 1, tip 2 in nosečniški diabetes.

Diabetes tip 1 je kronična avtoimunska bolezen, pri kateri imunski sistem napade in uniči lastne beta celice trebušne slinavke, ki so zadolžene za proizvodnjo hormona inzulin. Ker je pomanjkanje inzulina absolutno, je bolnik s to boleznijo odvisen od »zunanjega« inzulina. Inzulin je ključni hormon v regulaciji presnove ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin v telesu.

Diabetes tipa 2 je najpogostejša oblika diabetesa, ima jo približno 90 odstotkov vseh diabetikov. Pri tem tipu ne gre za pomanjkanje inzulina, temveč za odpor proti njegovemu delovanju, včasih ga je celo preveč. Na preprečevanje razvoja diabetesa tipa 2 lahko sami uspešno vplivamo z vzdrževanjem optimalne telesne mase z zdravim načinom prehranjevanja in z redno telesno vadbo.

Nosečniški diabetes je prehodna hiperglikemija med nosečnostjo; gre za diabetes tipa 2, ki nastane zaradi hormonskega stresa in po porodu v večini primerov tudi izgine.

Društvo diabetikov Slovenije je pričelo delovati že pred 63 leti. Danes povezuje več diabetičnih društev v Zvezo društev diabetikov Slovenije.

Arhiv novičk Na današnji dan…

(Skupno 89 obiskov, današnjih obiskov 1)