je letna akcija zbiranja sredstev, ki so jo začeli leta 2012 na drugi petek v mesecu decembru v Veliki Britaniji in na Irskem v okviru dobrodelne organizacije Save the Children, da bi pomagali otrokom po vsem svetu s sloganom “Make the world better with a sweater” (»Ustvari boljši svet s puloverjem«). Na ta dan je tudi mednarodni dan solidarnosti Organizacije združenih narodov (ki je bil sprejet 20. decembra leta 2002 z resolucijo 57/265).

Zgodba o božičnih puloverjih sega v 80. leta prejšnjega stoletja, ko so jih prvi začeli v javnosti nositi britanski televizijski voditelji in pevci, ki so se pojavili v božičnih puloverjih v svojih priljubljenih posebnih Božičnih televizijskih pogovornih oddajah The Late Late Show. Leta 2016 se je v dobrodelne namene oblekla v božične puloverje celotna britanska kraljeva družina, tudi kraljica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske in drugih delov Commonwealtha, kraljica Elizabeta II. o čemer tudi piše slovenski novinar Denis Živčec v mariborskem dnevnem časopisu Večer. V nekaterih delih sveta (predvsem v Združenih državah Amerike) so tretji petek v decembru poimenovali »National ugly chrismas sweater day«, po slovensko “Narodni dan grdih božičnih puloverjev”, pri čemer se smisel dobrodelnosti, zbiranja donacij za otroke po svetu, ni spremenil.

Na naši šoli podpiramo Dan božičnih puloverjev, zato se vsi, ki premoremo kak božični pulover, ta petek, 20. decembra oblecimo vanj in pridemo tako napravljeni v šolo. Naredili bomo skupinsko spominsko fotografijo.

Foto vir

Arhiv novičk Na današnji dan…

 

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)