obeležujemo vsakega 24. januarja. Za mednarodni dan ga je Generelna skupščina Združenih narodov v resoluciji 73/25 razglasila v počastitev vloge izobraževanje in vzgoje za mir in razvoj šele pred dobrim letom, 3. decembra 2018.

Izobraževanje je človekova pravica, javno dobro in javna odgovornost. Izobraževanje je najmočnejše orožje, ki ga posredujemo, da lahko zagotavljamo pomembne izboljšave v zdravstvu, gospodarstvu, sprošča potenciale in inovacije, ki jih potrebujemo za izgradnjo trajnostnih družb na globalni ravni.

Po navedbah UNESCA 258 milijonov otrok in mladosti še vedno ne obiskuje šole; 617 milijonov otrok in najstnikov ne zna brati in ne pozna osnovne matematike; manj kot 40% deklic v podsaharski Afriki dokonča višji razred osnovne šole, približno štiri milijone otrok in mladih beguncev pa sploh ne more obiskovati šole, krši se tudi njihova pravica do izobraževanja.

UNESCO v svoji Agendi 2030 za trajnostni razvoj poziva vse vlade in vse parntnerje, da izobraževanje postane njihova vodilna prioriteta.

Vir fotografije…

Arhiv novičk Na današnji dan…

(Skupno 96 obiskov, današnjih obiskov 1)