obeležujemo na dan ustanovitve Radia Združenih narodov (13. februar 1946), ki so ga leta 2011 razglasile države članice Unesca, leto kasneje pa ga je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela za svetovni dan radia.

Radio je močan medij za praznovanje človeštva v vsej svoji raznolikosti in predstavlja platformo za demokratični diskurz. Na svetovni ravni je radio še vedno najboljzastopan medij. Ta edinstvena sposobnost, da dosežete najširše občinstvo, pomeni, da lahko radio oblikuje izkušnjo raznolikosti v družbi, se predstavlja kot prizorišče za vse glasove, ki govorijo, se predstavljajo in slišijo. Ob letošnjem svetovnem dnevu radia Unesco poziva radijske postaje, naj podprejo raznolikost radia. Radijske postaje bi morale služiti različnim skupnostim, ponujati najrazličnejše programe, stališča in vsebine ter odražati raznolikost občinstva v njihovih organizacijah in delovanju.

Radio doseže 95 odstotkov prebivalcev sveta in prav vse sloje. Razširitev se je povečala z uvedbo satelitov, celo v deželah v razvoju imajo sprejemnike v 75 odstotkih gospodinjstev. Svetovni dan radia ima torej namen opominjanja na pomembnost radia, ki je medij z nizkim denarnim vložkom, a velikanskim dosegom, saj dosega tudi od infrastrukture najbolj oddaljene skupnosti in tiste bolj ranljive člane družbe.

Arhiv novičk Na današnji dan…

(Skupno 89 obiskov, današnjih obiskov 1)