ima tudi svoj mednarodni dan od leta 2000, ko so ga leto poprej na pobudo države Bangladeš sprejeli na Generalni konferenci OZN za izobraževanje, znanost in kulturo – UNESCO razglasili novembra 1999 (30C/62) in ga praznujemo vsakega 21. februarja. Letošnja tema praznovanja je “Jeziki brez meja”. Ker skupaj z UNESCO-m verjamemo v pomen kulturne in jezikovne raznolikosti za trajnostno družbo, se pridružujemo UNESCO-vemu mandatu za mir in si skupaj prizadevamo za ohranjanje razlik v kulturah in jezikih, ki spodbujajo strpnost in spoštovanje drugih.

Jezikovna raznolikost je vedno bolj ogrožena. Na svetu je približno 7117 še živih jezikov, a v nekaj generacijah lahko izgine več kot polovica jezikov, danes jih je 2.895 že ogroženih. Jezike najbolj ogroža to, da prebivalstvo nima dostopa do izobraževanja v jeziku, ki ga govorijo in razumejo. Po meritvah z orodji EGIDS, je na svetu ogroženih približno 41% jezikov, mnogi drugi jeziki pa veljajo še za stabilne. Jeziki so stabilni, ko se vsi otroci v skupnosti še vedno učijo in uporabljajo svoj jezik. Če se ta situacija spremeni, stabilnost jezika upada, dokler jezik ne postane ogrožen.

Ob dnevu materinščine so na Prvem programu Radia Slovenija v oddaji Aktualno predstavili, kako se na avstrijskem Koroškem zamejski Slovenci v okviru Slovenskega šolskega Društva že stoletje borijo za ohranjanje slovenščine.

Arhiv novičk Na današnji dan…

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)