“Poezija ima po moč, da nas prestavi iz našega vsakdana in nas opozori na lepoto, ki nas obkroža, ter na vzdržljivost človeškega duha”, so besede generalne direktorice Unesca Audrey Azoulay ob 10. obletnici razglasitve mednarodnega leta biotske raznovrstnosti v katerem se počasti predvsem pesnike, ki opevajo naravo in odpirajo naravovarstvena vprašanja. Mnogi pesniki, Garcilas de la Vege, Victorja Hugoja, Aleksander Puškina, Sarojini Naidu so se po besedah Audey Azoulay že od nekdaj zavedali povezave med človekom in bogastvom narave. Tudi med slovenkimi pesniki imamo bogato bero poezije, ki se obrača k naravi.

Unesco je prvič sprejel 21. marec za svetovni dan poezije na svoji 30. splošni konferenci v Parizu že leta 1999 z namenom podpirati jezikovno raznolikost s pesniškim izražanjem in povečati možnost slišati tudi ogrožene jezike.

Svetovni dan poezije je priložnost za počastitev pesnikov, oživitev ustnih tradicij pesniških recitacij, spodbujanje branja, pisanja in poučevanja poezije, spodbujanje zbliževanja med poezijo in drugimi umetnostmi, kot so gledališče, ples, glasba in slikarstvo, in povečanje prepoznavnosti poezija v medijih. Ker poezija še naprej združuje ljudi na vseh celinah, smo vsi vabljeni, da se jim pridružimo.

Arhiv novičk Na današnji dan…

(Skupno 50 obiskov, današnjih obiskov 1)