je UNESCO-v osrednje sporočilo v boju za odpravo rasne diskriminacije, za vzpostavljanje miru v umu moških in žensk v nizu izobraževanj za strpnost in zavračanju vsakršnih rasističnih stereotipov, ki bi se pojavljali v družbi in medijih.

Resolucija Generalne skupščine OZN 2142 (XXI) je sprejeta 26. oktobra 1966, da bo 21. marec razglašen za mednarodni dan boja proti rasni diskriminaciji in naj se obeležuje vsako leto. Na ta dan, leta 1960, je policija na mirni demonstraciji proti sprejetemu zakonu “pas laws” (ta zakon je določal obliko notranjega potnega sistema, namenjenega ločevanju prebivalstva, upravljanju urbanizacije in dodeljevanju migrantske delovne sile zlasti glede na raso) v Sharpevillu v Južni Afriki ubila 69 nedolžnih ljudi. Z razglasitvijo Generalne skupščine OZN leta 1966 se je le-ta na vso moč truidila, da bi se končal apartheid v Južni Afriki in pritisnila na vso mednrodno skupnost, da podvoji svoja prizadevanja za odpravo vseh oblik rasne diskriminacije.

V Južni Afriki je bil apartheid odpravljen šele v 90. letih, ko je pod pristiski Afriškega narodnega kongresa in svetovnih organizacij ter zaradi bojazni, da bo prišlo do državljanske vojne, takratni predsednik južnoafriške republike Frederik de Klerk izpustil iz zapora Nelsona Mandelo, velikega borca proti apartheidu, ki je bil zaradi svojega delovanja neprekinjeno za zapahi 27 let s kaznijo dosmrtne ječe, s tem začel z uradnimi pogajanji za odpravo rasne diskriminacije, kar je privedlo do prvih demokratičnih predsedniških volitev na katerih so lahko sodelovali tudi ljudje, ki niso bili bele rase. Z izpustom Mandele sta leta 1993 oba, Mandela in Klerk, prejela Nobelovo nagrado za mir. Leta 1994 je bil Nelson Mandela na demokratičnih volitvah izvoljen za predsednika JAR.

Arhiv novičk Na današnji dan…

(Skupno 67 obiskov, današnjih obiskov 1)