Generalna skupščina Združenih narodov je 22. decembra 1992 sprejela resolucijo A/RES/47/193  in ta dan razglasila za svetovni dan vode, ko naj vse države spodujajo k ozaveščanju javnosti s konkretnimi dejavnostmi, z raznimi objavami v javnih občilih, predvajanji dokumetnarnih filmov, organizacijo predavanj, okroglih miz, konferenc in razstav povezanimi z ohranjanjem in razvojem vodnih virov, saj je usmerjanje pozornosti na pomen pitne vode in zagovarjanje trajnostnega gosodarjenja z vodnimi viri izjemnega pomena. To je dan, ko imamo priložnost izvedeti več o vodi, znanje deliti še z drugimi in ukrepati, da se spremeni na bolje. En od takih programov v Sloveniji je Zavod REVIVO. Voda je osnovni gradnik življenja, je več kot le potešitev žeje in za ohranjanje osnovnega zdravja; voda je ključnega pomena za ustvarjanje delovnih mest in za podporo gospodarskemu, socialnemu razvoju in razvoju človeštva nasploh.

UNESCO prispeva k spoštovanju svetovnega dneva vode tudi v okviru svojega mednarodnega hidrološkega porgrama, ki po vsem svetu gradi celotno bazo znanja, kako upravljati z vodnimi viri.

Slovenija je z vodo bogata država, a zavedati se moramo, da moramo za to, da nam bo kakovostna pitna voda vedno na razpolago, že danes narediti vse, kar je v naši moči, da bo še naprej ostala takšna, kakšrna mora biti: čista in nam vsem dostopna naravna dobrina.

Žal je na svetu voda vsebolj onesnažena. Velik onesnaževalec vode je tudi modna in tekstilna industrija: za izdelavo ene majice se porabi toliko vode, kolikor jo en človek popije v dveh letih in pol. Še bolj pretresljiv je podatek, da za uporabo oblačil porabimo več energije in s pogostimi pranji tudi sami prispevamo k znatnemu onesnaženju pitne vode, kot se med proizvodnjo in transportom. V Osnovni šoli Gornja Radgona so se lotili zelo pogumnega in poučnega projekta »Bi nosili 100 dni ista oblačila?«. Z modno industrijo, ki je svoje gigantske tovarne preselila skoraj v celoti v “države v razvoju”, nastajajo poleg ekološke še druge pretresljive socialne katastrofe. Inovativni pri skrbi za okolje v povezavi z oblačili je slovenska platforma Anselma, kjer se lahko naučite sami šivati preprosta in tudi krojaško umetelna oblačila ali pa v njihovi trgovini kupite pri njih izdelana oblačila iz rekuperiranih materialov.
Tema letošnjega svetovnega dneva vode je “Voda in klimatske spremebe – neločljivo povezano”. Ker nas je leto preplavila virusna pandemija, je tudi velik poudarek na higieni rok v boju proti koronavirusu. Higiena rok je bistvena za preprečevanje širjenja COVID-19 in drugih nalezljivih bolezni.

Arhiv novičk Na današnji dan… in povezava na predstavitev Voda in njena agregatna stanja v naravi…

(Skupno 64 obiskov, današnjih obiskov 1)