ni bil prvi prvi Evropejec, ki je poletel z motornim letalom, vendar je bil njegov dosežek pomemben zaradi nečesa drugega. Vsi takratni letalci po Evropi so bili premožni, brata Edvard in Josip Rusjan pa nista imela prav veliko denarja in v začetku tudi ne znanja, saj sta bila pri sestavljanju letal samouka. S svojimi prvimi letalskimi uspehi sta vpisala Slovence med letalske narode, med prvih pet, oziroma med prvih šest na svetu.

Brata Rusjan sta svoje prvo doma projektirano in izdelano letalo poimenovala Eda 1. S tem letalom je mlajši brat Edvard Rusjan opravil svoj prvi polet 25. novembra 1909 na Malih Rojcah, zahodnem delu Gorice. Na dvokrilnem zrakoplovu Eda 1 se je Edvard Rusjan dvignil od tal, prav daleč pa mu prvič ni uspelo poleteti, a polet je pomemben, ker je bil to devet polet v svetovni zgodovini motornega letalstva.

Letalo Edo 2 sta brata Rusjan izdelala kot trojnokrilec, s ploskimi neukrivljenimi krili zaradi česar je bil vzgon bistveno manjši in letalo je bilo tudi bolj nestabilno. Že na svojem prvem poletu je letalo strmoglavilo z višine manj kot pet metrov. Letalo se je poškodovalo, Edo, ki ga je pilotiral, na srečo ne. Brata Rusjan sta v začetku leta 1910 v Mirnu pri Novi Gorici izdelala novo dvokrilno letalo z motorjem v vlečni funkciji in z dvokolesnim podvozjem, imenovala sta ga po vrsti, Eda 3. Tik po nesreči je nastalo novo letalo Eda 4, o katerem je bore malo znanega, poškodovalo naj bi se med poletom 17. marca 1910. Pilot Edvard je tudi ta polet preživel nepoškodovan. Brata Rusijan sta to letalo popravila in predelala (iz dvokolesnega podvozja je letalo dobilo naprej štrleče varnostne sani, ki naj bi varovale letalo, da pri pristajanju ne bi šlo ‘na nos’) v manj kot enem tednu in ga poimenovala Eda 5. Z njim je Edvard Rusjan poletel na današnji dan, na Velikonočni ponedeljek, pred 110 leti na Rojah pri Gorici, kjer je potekala prva javna letalska prieditev na Slovenskem in v okolici nasploh. Na prvem letalskem mitingu se je zbralo okoli deset do petnajst tisoč ljudi, ki so prišli pogledat letenje prvega slovenskega pilota s prvim pri nas zgrajenim letalom. Polet se ni najbolje posrečil. A neumorna brata Rusjan sta spet zavihala rokave in izdelala še Edo 6, ki je poletelo 22. junija 1910 in vzletelo 40 metrov visoko in poletelo v krogu s premerom dveh kilometrov, ter Edo 7, ki je poletelo 15. avgusta istega leta.

Replika letala Eda 5 je obešena pod strop čakalnice na brniškem letališču.

Arhiv novičk Na današnji dan…

(Skupno 229 obiskov, današnjih obiskov 1)