obeležujemo vsakega 7. aprila pod pokroviteljstvom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO – World Health Organization) ki je na ta dan, leta 1948 organizirala prvi svetovni zdravstveni zbor. Dve leti kasneje je že pričela z vsakoletnim praznovanjem svetovnega dneva zdravja. Praznovanja so priložnost, da vsako leto posvetimo neki temi, ki je pomembna za zdravje vseh na svetu.

Letošnja tema svetovnega dneva zdravja je podpora medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom, babicam in babičarjem pri njihovem delu. Ob spopadanju z epidemijo novega koronavirusa pa je v ospredju predvsem izražanje hvaležnosti za njihovo požrtvovalno delo.

V zadnjih statističnih podatkih je v Sloveniji zaposlenih več kot 21.000 medicisnkih sester, zdravstvenih tehnikov, babic in babičarjev.

Svetovna zdravstvena organizacija je leto 2020 razglasila za mednarodno leto medicinskih sester, medicinskih tehnikov, babic in babičarjev, ki imajo ključno vlogo babic pri varovanju in ohranjanju zdravja ter poučevanja, kako varovati lastno zdravje. Za celoletno praznovanje se je SZO odličila v počastitev 200 obletnice rojstva Florence Nightingale, utemeljiteljice sodobne zdravstvene nege. Florence Nightingale, ki se jerodila 12. maja 1820 v Firencah, je vpeljala prvo formalno izobraževanje za medicinske sestre ter s tem postavila podlago za razvoj zdravstvene nege kot stroke in mejnik v poklicu medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov, babic in babičarjev.

Arhiv novičk Na današnji dan…

(Skupno 135 obiskov, današnjih obiskov 1)