v Republiki Sloveniji praznujemo vakega 4. junija saj so na ta dan leta 1945 v Sloveniji prvič odvzeli in konzervirali prvih 19 steklenic krvi. Denes so v zdravstvu dnevne potrebe po krvi približno 300 do 350 litrov na dan različnih krvnih skupin.

Krvodajalstvo ima v Sloveniji dolgo in uspešno tradicijo. S prostovoljnimi in neplačanimi krvodajalkami in krvodajalci že dolga leta zagotavljamo zadostne količine varne in kakovostne krvi za naše bolnike. Krvodajalstvo je področje na katerega smo lahko ponosni tako doma kot v tujini.

Na dan slovenskega krvodajalstva, so podporniki krvodajalske pobude »Daruj energijo za življenje!«, ki poteka že deseto leto s podporo družbe Petrol d.d., Ljubljana v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije in Zavodom RS za transfuzijsko medicin, kar kaže na njeno prepoznavnost in priljubljenost. Letošnji dan krvodajalcev poteka pod sloganom »Velika družina srčnih ljudi«. Njegov namen je izraziti zahvalo krvodajalkam in krvodajalcem, ki omogočajo, da življenje teče. Število krvodajalk in krvodajalcev, ki jih je v Sloveniji okoli 1000.000, je dokaz, da sta solidarnost in pomoč drugim pomembni in cenjeni vrednosti. Osnovni namen je spodbujanje solidarnosti, strpnosti, medsebojnega spoštovanja, ki so tudi temelji krvodajalstva.

Na spletni strani Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicine si lahko ogledate stanje zalog krvi po krvnih skupinah v Sloveniji. V bazo krvodajalcev se lahko vpišejo polnoletne osebe, ki izpolnjujejo pogoje, ki jih opredeljuje ta Zavod.

Svetovni dan krvodajalstva pri Svetovni zdravstveni organizaciji Združenih narodov obeležujemo od leta 2004 vsakega 14. junija z namenom izboljšanja varnosti in ustreznosti nacionalnih zalog krvi s spodbujanjem znatnega povečanja števila varnih, prostovoljnih, neplačanih darovalcev, ki redno darujejo svojo kri.

Arhiv novičk Na današnji dan… 

(Skupno 76 obiskov, današnjih obiskov 1)