je bil ustanovljen z namenom, da bi ozaveščal in spodbudil ljudi, nevladne organizacije in zainteresiranih strani po vsem svetu, da pomagajo drugim s prostovoljnimi in človekoljubnimi dejavnostmi.

5. september je bil izbran za mednarodni dan dobrodelnosti v počastitev obletnice smrti Matere Terezije iz Kalkute, ki se je rodila pred 110 leti v Albaniji. Mlada osemnajstletna redovnica Agnes Gonxha Bojaxhiu je odšla v misijon v Indijo, kjer se je posvetila pomoči ubogim. Čez dvajset let je postala indijska državljanka in dve leti kasnej v Kalkuti ustanovila red misijonarjev ljubezni, ki je postal znan po svojem nesebičnem delu z revnimi, bolnimi, osirotelimi in umirajočimi v tem mestu, kasneje tudi širom Indije in po drugih državah sveta. Mati Terezija iz Kalkute je prejemnica številnih priznanj in nagrad, leta 1979 je prejela Nobelovo nagrado za mir “za delo v boju za premagovanje revščine in stiske, ki prav tako predstavlja grožnjo miru.”

V znak priznanja vloge dobrodelnosti pri lajšanju humanitarnih kriz in človeškega trpljenja znotraj in med narodi ter prizadevanj dobrodelnih organizacij in posameznikov, vključno z delom Matere Terezije, je Generalna skupščina Združenih narodov v svoji resoluciji A/RES/67/105 5. septembra, na obletnico smrti Matere Terezije, razglasil za mednarodni dan dobrodelnosti.

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)