je nov mednarodni dan, ki ga prvič obeležujemo danes, 7. septembra 2020. Prvo praznovanje bo predstavljalo precedens za pomemben in razburljiv nov mednarodni dan čistega zraka, ki ga bomo odslej praznovali vsako leto. Proslavljanje tega dne je odprto za države članice OZN, organizacije OZN, mednarodne in regionalne organizacije ter civilno družbo.

Onesnaževanje zraka je tveganje za zdravje ljudi in po vsem svetu neizogiben vzrok smrti in bolezni. 92% našega sveta je izpostavljeno onesnaženemu zraku, ki vsako leto povzroči približno 7 milijonov prezgodnjih smrti. Ne samo to, onesnaženost zraka škodljivo vpliva na podnebje, biotsko raznovrstnost in ekosisteme ter kakovost življenja na splošno. Okoljsko zdravje je v resnici neločljivo povezano z zdravjem ljudi. Izboljšanje kakovosti zraka prineša koristi za zdravje, razvoj in okolje. Kaj lahko naredimo mi za čistejši zrak? Hodimo peš, kolesarimo, varčujemo pri ogrevanju, uporabljamo trajnostjo embalažo za večkratno uporabo, …

Mednarodni dan čistega zraka za modro nebo poziva vse: vlade in korporacije, civilne družbe in posameznike, da ukrepamo za zmanjšanje onesnaževanja zraka in spremenimo svoj življenjski slog.

Glede na trenutno ozadje širšega prenosa virusa COVID-19 Dan prevzema še pomembnejšo vlogo pri širjenju nujne potrebe po reševanju onesnaževanja zraka in izzivov, ki jih predstavlja, obenem pa poudarja premik k trajnosti pri posamezniku, nacionalni in na svetovni ravni.

Generalna skupščina Združenih narodov je 19. decembra 2019 na svojem 74. zasedanju sprejela Resolucijo o mednarodnem dnevu čistega zraka za modro nebo in povabila Program Združenih narodov za okolje (UNEP), da v sodelovanju olajša spoštovanje mednarodnega dne z drugimi ustreznimi organizacijami. Resolucija poudarja pomen in nujnost ozaveščanja javnosti na vseh ravneh ter spodbujanje in olajšanje ukrepov za izboljšanje kakovosti zraka.

(Skupno 75 obiskov, današnjih obiskov 1)