je leta 1981 ustanovila Generalna skupščina Združenih narodov. Dve desetletji pozneje, leta 2001, je Generalna skupščina soglasno izglasovala, da se 21. septebmer označi za Mednarodni dan miru, za obdobje nenasilja in prekinitve ognja. To je dan, ko naj bi povsod vladal mir, oboroženi spopadi in sovražnosti pa naj bi se prekinili. Cilj mednarodnega dneva miru je, da se med ljudmi razširi vest, da obstaja alternativa vojnemu stanju in da je možen tudi svet, v katerem vlada mir.

Mir se vsebolj spopada z novo nevarnostjo – s podnebnimi razmerami, ki ogrožajo našo varnost, preživetje in naša življenja. Osrednja tema lanskega mednarodnega dneva miru so bile podnebne spremembe in podnebni ukrepi, letošnja osrednja tema pa nas usmerja v uvid, da si ljudje med seboj nismo sovražniki. V Združenih narodih so naglasili, da je naš skupni sovražnik neumorni virus, ki ogroža naše zdravje, varnost in način življenja. COVID-19 je naš svet zmedel in nas prisilno opozoril, da lahko dogajanje na enem delu planeta vpliva na ljudi povsod.

Ko se trudimo premagati COVID-19, je naš glas pomembnejši kot kdaj koli prej. V teh težkih časih fizične distance bo ta mednarodni dan miru posvečen spodbujanju dialoga in zbiranju idej. Svet bo povabljen k združitvi in izmenjavi misli o tem, kako preživeti to “nevihto”, ozdraviti naš planet in ga spremeniti na bolje. Čeprav morda ne moremo stati drug ob drugem, še vedno lahko sanjamo skupaj.

Tema mednarodnega dneva miru 2020 je “Skupaj oblikujmo mir”. Praznujmo dan s širjenjem sočutja, prijaznosti in upanja pred pandemijo. Bodimo skupaj z OZN proti poskusom uporabe virusa za spodbujanje diskriminacije ali sovraštva. Združeni skupaj oblikujmo mir!

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)