je nov državni praznik, ki je bil na lanskoletno pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije potrjen na letošnjem junijskem glasovanju v Državnem zboru. Praznik je “posvečen slovenskemu športu in promociji športa v najširšem smislu ter s posebnim poudarkom, da vse Slovenke in Slovenci praznik obeležimo z lastno telesno dejavnostjo,” je dejal predsednik Olimpijskega komiteja Bogdan Gabrovec, predsednik republike Slovenije Borut Pahor pa pobudo na lanski prireditvi s posebnim sprejemom podprl z besedami: »Šport je, tako kot kultura, ena od stvari, ki nas povezujejo.«

Nov državni praznik letos praznujemo prvič in ga bomo odslej praznovali vsakega 23. septembra. Na ta dan je na Olimpijskih igrah v Sydneyu leta 2000 bila prvič zaigrana slovenska državna himna – Zdravljica,  zlato sta priveslala dvojec Iztok Čop in Luka Špik ter strelec z malokalibrsko puško na 50 metrov Rajmond Debevec. Kasneje je slovenska Zdravljica na olimpijskih igrah bila še mnogokrat zaigrana, zanjo so zalsužni športniki: Primož Kozmus, Urška Žolnir, Tina Maze in Tina Trstenjak. Ne smemo pa pozabiti na naše slovenske zlate olimpionike tudi izpred časa samostojne Slovenije: Leon Štukelj, Miroslav Cerar, ženska in tudi moška rokometna reprezentanca.

Letos ga praznujemo prvič in se tako na državni ravni vključujemo v Evropski teden športa, ki poteka vsako leto od 23. do 30 septembra.

(Skupno 31 obiskov, današnjih obiskov 1)