je v skladu s sklepom 36. zasedanja Unescove generalne konference leta 2011 (Resolucija 36/C55) bil za 4. teden v mesecu maju razglašen za mednarodni teden umetniškega izobraževanja.

Teden umetnosti običajno poteka v pomladanskem času, za letošnje leto je bil načrtovan med 25. in 31. majem 2020, a so ga zaradi korone prestavili na jesenski čas, z začetkom na svetovni dan učiteljev, od 5. do 10. oktobra 2020.

“Umetnost je na svetu zato, da nam polepša življenje. Prav se mi zdi, da pišemo o pomenu in pomembnosti likovne umetnosti ter o pomembnosti pouka likovne umetnosti na razvoj otoka, njegovih spretnosti in sposobnosti ter na gradnjo samozavesti,” pove Sabina Mattersdorfer, profesorica likovne pedagogike, učiteljica likovne umetnosti, likovnega snovanja in filmske vzgoje, ter letos razredničarka 6. B razreda na OŠ Jožeta Moškriča v Ljubljani in ob naslovni fotografiji svojih izdelkov dodaja, “če se ozremo okoli sebe, skoraj ni stvari, ki je ne bi izdelal človek, in ki ne bi bila povezana z likovnim ustvarjanjem. Ustvarili so jih ljudje, ki so razvijali in negovali svoj likovni izraz, da so danes sposobni za nas oblikovati lepe stvari.”

Svetovna organizacija v okviru »Arts Education Week« spodbuja mlade k sobivanju z umetnostjo, razumevanju tradicionalnih in sodobnih kulturnih praks ter iskanju lastnega umetniškega izraza. Vsakoletni dogodek spodbuja raziskovanje družbenih raznolikosti in razumevanje družbenih vzorcev s pomočjo ustvarjalnega procesa. Slovenskega šolskega prostora si ne znamo predstavljati brez umetniške ustvarjalnosti mladih. Umetnost, ki neposredno nagovarja mlade, skrbi za njihov skladen kognitivni, emocionalni, motorični in psihični razvoj.

(Skupno 46 obiskov, današnjih obiskov 1)