letos decembra praznuje 72. obletnico zasedanja Generalne skupščine v Parizu, kjer je 58 držav članic povezanih v Organizacijo združenih narodov glasovalo za Splošno deklaracijo o človekovih pravicah. Za resolucijo  je glasovali 48 držav članic, 8 držav članic se je vzdržalo, med njimi tudi takratna naša skupna država Jugoslavija, dve državi pa resolucije nista podprli. Dve leti kasneje je Generalna skupščina OZN razglasila, da se Dan človekovih pravic praznuje kot skupen ideal vseh ljudstev in vseh narodov z namenom, da bi vsi organi družbe in vsi posamezniki, vedno v skladu s to Deklaracijo, tudi pri pouku in vzgoji mladih, razvijali spoštovanje teh pravic in svoboščin ter s postopnimi državnimi in mednarodnimi ukrepi zagotovili in zavarovali njihovo splošno in resnično priznanje in spoštovanje, tako med narodi držav članic samih, kakor tudi med ljudstvi ozemelj pod njihovo oblastjo, vsako leto na dan 10. decembra. Deklaracija je zapisana v 30 členih.

V okviru Sveta Evrope je bila sestavljena Konvencija za zaščito človekovih pravic in temeljnih svoboščin kot mednarodna pogodba Evropska konvencija o človekovih pravicah, podpisana 4. novembra 1950 v Rimu. V veljavo je stopila 3. septembra 1953. Konvencija je uveljavila določene pravice, navedene v Splošni deklaraciji o človekovih pravicah Združenih narodov. V sklopu konvencije je bil ustanovljen sodni organ s pooblastili za sankcioniranje držav, ki ne upoštevajo njenih določb. Slovenija je Evropsko konvencijo o človkekovih pravicah podpisala 4. maja 1994 in jo ratificirala 28. junija 1994.

Varuh človekovih pravic v Republike Slovenije, gospod Peter Svetina, po izobrazbi specialni pedagog, je ob letošnjem prazniku Dneva človekovih pravic nagovor prebivalkam in prebivalcem Republike Slovenije sklenil z besedami: “Naj bodo človek in človekove pravice še naprej v osrčju naših prizadevanj za hitrejše, boljše in kakovostnejše okrevanje celotne družbe ter graditve pravičnejše prihodnosti za vse. Naj bo ta čim bolj svetla. Na vseh področjih.”

Foto: vir

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)