Danes ob 20:15 po srednjeevropskem času bomo priča razburljivemu dogodku pristanka Roverja Perseverance na kraju, ki se imenuje Jezero. To je krater, ki vsebuje glinaste mineralne vsedline odložene v obliki pahljačaste rečne delte. Ker ilovica nastaja v prisotnosti vode, znanstveniki sklepajo, da je nekoč na Marsu na tem območju bila prisotna stalna voda. Namen kolosalnega podviga številnih znanstvenikov, od ideje do izstrelitve, pristanka in zbiranja podatkov, je raziskovanje nam najbližjega planeta našega osončja. Tokrat jih zanimajo usedline in nanosi v Jezeru (v angleščini ime izgovarjajo “Džezero”), saj so zelo zanimivi iz vidika iskanja sledov potencialnega nekdanjega življenja in iskanja potencialnih fosiliziranih mikroorganizmov.

NASA je Perseverance izstrelila z raketo Atlas V-541 iz izstrelitvenega kompleksa Cape Canaveral na Floridi v ZDA pred dobre pol leta, 30. julija 2020. Rover Perseverance bo ob pristanku na Mars, ki mu bomo priča ob 21:55 imel za sabo prepotovanih 483 milijonov kilometrov, kar je nekaj več kot 12,5-kratnik razdalje med Zemljo in našim naravnim satelitom Luno.

Vstop v Marsovo atmosfero bomo danes, 18. 2. 2021 ob 21:48 po našem času in pristanek na Jezeru lahko spremljamo v živo. NASA bo poskrbela za številne komentarje in dobro sliko. Dogodke spremlja tudi časopis DELO.

Video povzetek dogodka v manj kot šestih minutah.

Foto vir: NASA

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)