»Svetovni dan vode je poziv k akciji. Odgovornost je na vseh nas. Vlade, združenja in zasebni partnerji, vsi moramo prepoznati večkratno vrednost vode in sprejeti ukrepe za ohranitev tega osnovnega vira, ki daje našemu planetu edinstveno barvo,” je ob letošnjem svetovnem dnevu vode dejala unescova gerelana direktorica Audrey Azoulay in verjetno imela v mislih tudi, da voda daje našemu planetu še nekaj edinstvenega – življenje. UNESCO prispeva k spoštovanju svetovnega dneva vode tudi v okviru svojega mednarodnega hidrološkega porgrama, ki po vsem svetu gradi celotno bazo znanja, kako upravljati z vodnimi viri.

Žal je na svetu voda vsebolj onesnažena. Velik onesnaževalec vode je tudi modna in tekstilna industrija: za izdelavo ene majice se porabi toliko vode, kolikor jo en človek popije v dveh letih in pol. Še bolj pretresljiv je podatek, da za uporabo oblačil porabimo več energije in s pogostimi pranji tudi sami prispevamo k znatnemu onesnaženju pitne vode, kot se med proizvodnjo in transportom. V Osnovni šoli Gornja Radgona so se lotili zelo pogumnega in poučnega projekta »Bi nosili 100 dni ista oblačila?«. Z modno industrijo, ki je svoje gigantske tovarne preselila skoraj v celoti v “države v razvoju”, nastajajo poleg ekološke še druge pretresljive socialne katastrofe.

Generalna skupščina Združenih narodov je 22. decembra 1992 sprejela resolucijo A/RES/47/193  in ta dan razglasila za svetovni dan vode, ko naj vse države spodujajo k ozaveščanju javnosti s konkretnimi dejavnostmi, z raznimi objavami v javnih občilih, predvajanji dokumetnarnih filmov, organizacijo predavanj, okroglih miz, konferenc in razstav povezanimi z ohranjanjem in razvojem vodnih virov, saj je usmerjanje pozornosti na pomen pitne vode in zagovarjanje trajnostnega gosodarjenja z vodnimi viri izjemnega pomena. To je dan, ko imamo priložnost izvedeti več o vodi, znanje deliti še z drugimi in ukrepati, da se spremeni na bolje. En od takih programov v Sloveniji je Zavod REVIVO. Voda je osnovni gradnik življenja, je več kot le potešitev žeje in za ohranjanje osnovnega zdravja; voda je ključnega pomena za ustvarjanje delovnih mest in za podporo gospodarskemu, socialnemu razvoju in razvoju človeštva nasploh. Slovenija je z vodo bogata država, a zavedati se moramo, da moramo za to, da nam bo kakovostna pitna voda vedno na razpolago, že danes narediti vse, kar je v naši moči, da bo še naprej ostala takšna, kakšrna mora biti: čista in nam vsem dostopna naravna dobrina. Vabilo k ogledu slovensko podnaslovljenega filma režiserja in fotografa Yanna Arthus-Bertranda Žejni svet.

Povezava na predstavitev Voda in njena agregatna stanja v naravi…

(Skupno 75 obiskov, današnjih obiskov 1)